ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ


"Για τη Λευτεριά της Μικρής μας Πόλης"


Τα θεατρικά δρώμενα γράφτηκαν από τη Σταματία Σταμάτη, βασισμένα στα βιβλία 

και τις ιστοσελίδες

που αναφέρονται

στην ανάλογη θεματική ενότητα (Βιβλιογραφία-Δικτυογραφία). Συνολικά, 8 δρώμενα, με τους τίτλους:

- Ανακοινωθέντα

- Λάμπρω Λώλη

- Γυναίκες απο τα Τσερίτσανα

- Νικολάκη Εφέντης

- 3 Μπιζανομάχοι

- Γκυ Σαντεπλαίρ

- Γιαννιώτες παλιοί

- Βελισσαρίου: Μαύρος Καβαλάρης 

Οι πρόβες

Γίνονται κάθε Σάββατο, 4-6 μ.μ., και έκτακτα σε ημέρες εκδρομών καθώς και μετά το 7ωρο. 

 

Η παράσταση

Πριν αρχίσει η παράσταση,

παίζονται τα videos:


 http://www.geetha.mil.gr/index.asp?a_id=1638&vid=32 


http://www.army.gr/flash%20sites/balkanikwnpolemwn/index.html 


Μουσική - Τραγούδια


ΠετροΛούκας Χαλκιάς – Κλαρίνο

Γυναίκες Ηπειρώτισσες

Στη βρύση στα Τσερίτσανα: Δημοτικός Χορός

ΠετροΛούκας Χαλκιάς – Μοιρολόι

Βελισσάρης

Τα Πήραμε τα Γιάννενα: Δημοτικός Χορός
Η Θεατρική μας Παράσταση

με τον τίτλο "Για τη Λευτεριά της Μικρής μας Πόλης"


Στις 20 Μαρτίου 2013,

ημέρα Τετάρτη και ώρα 20:00 μ.μ.,

η θεατρική ομάδα του σχολείου μας  θα παρουσιάσει την παράσταση

με τίτλο

"Για τη Λευτεριά

της Μικρής μας Πόλης",

στο Πνευματικό Κέντρο Ιωαννίνων.(Δημιουργία της Σταματίας Σταμάτη)
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ - ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ


(Δημιουργία της Σταματίας Σταμάτη)http://issuu.com/dreamteam7gymioa/docs/100_xronia_eleutheria_7gymioa_programma
ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝΤΑ


1ος στρατιώτης

Τα μάθατε; Τα ευζωνάκια μας από το 7ο Τάγμα έκαναν την αρχή του αγώνα μας: διάβηκαν την πολυτραγουδισμένη γέφυρα της Άρτας και απώθησαν τους εχθρούς παραπέρα! Κατέλαβαν και οχύρωσαν πολλά χωριά. Οι Τούρκοι αιφνιδιάστηκαν και άρχισαν να μεταφέρουν στρατό από τα Γιάννενα. Συγκεντρώθηκαν στη γέφυρα Καλογήρου, στη Φιλιππιάδα, στην Καμπή!

2ος στρατιώτης

Λεηλάτησαν, έκαψαν χωριά, συνέλαβαν όσους κατοίκους δεν πρόφθασαν να φύγουν, δολοφόνησαν εν ψυχρώ, κατέσφαξαν με γιαταγάνια και τσεκούρια!

3ος στρατιώτης

Πυκνό σκοτάδι, θυελλώδεις ανέμοι και καταρρακτώδεις βροχές βοήθησαν τα φανατισμένα στίφη, που με άγριους αλαλαγμούς, σαλπίσματα και τυμπανοκρουσίες εκτόπισαν τους συμπολεμιστές μας που ήταν στα βόρεια υψώματα του Γριμπόβου.

ΛΑΜΠΡΩ ΛΩΛΗ


Μαλάμος

Γιατί ήρθες εσύ εδώ;

Λάμπρω

Ήρθα να πολεμήσω!

Μαλάμος

Μα ξέρεις εσύ από πόλεμο;

Λάμπρω

Δώσε μου ένα τουφέκι να ιδείς!

ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΑΠΟ ΤΑ ΤΣΕΡΙΤΣΑΝΑ


1ο κορίτσι

Γυναίκες από τα Τσερίτσανα, δεν πιάσατε το μάνλιχερ στα ροζιασμένα από το δούλεμα της λιγοστής γης χέρια σας, για να πολεμήσετε τον εχθρό σε μάχη σώμα με σώμα. Δώσατε, όμως, μόχθο και ιδρώτα πολύ και προπαντός παράδειγμα αξιομνημόνευτο

2ο κορίτσι

Γυναίκες από τα Τσερίτσανα, προσφέρατε προσωπική και κοπιαστική εργασία, όχι μόνο στα πολλά και πολυάριθμα στρατιωτικά αποσπάσματα που διέμεναν, διέρχονταν και προσωρινά στάθμευαν στα Τσερίτσανα, αλλά και αποτελεσματική βοήθεια για να προωθήσετε βαριά πυροβόλα όπλα, πυρομαχικά, εξαρτήματα όπλων, τρόφιμα και εφόδια στις δυνάμεις μας στα “Δύο Βουνά” της Ολύτσικας, θέση κατάλληλη για τον αγώνα εναντίον των εχθρών και που υποδείξατε εσείς στο Διοικητή!


ΝΙΚΟΛΑΚΗ ΕΦΕΝΤΗΣ


Αφηγητής

Ήρθε το άλλο βράδυ... Μπήκε με το Δεσπότη Γερβάσιο στο διπλανό δωμάτιο. Και μετά...

Νικολάκη Εφέντης

Ο Δεσπότης μου τα είπε όλα και ότι είσαι άνθρωπος της απολύτου εμπιστοσύνης. Ας δούμε τώρα τι μπορούμε να κάνουμε.

Τσεκούρας

Θέλομε, Νικολάκη Εφέντη, το σχεδιάγραμμα των οχυρών του Μπιζανίου και προπαντός της “Σκύλλας” που κάνει μεγάλη ζημιά στο στρατό μας. Η καταστροφή της θα συντομεύσει την πτώση του Μπιζανίου.

Νικολάκη Εφέντης

Αύριο θα πάω στο Μπιζάνι και σε οχτώ μέρες θα γυρίσω και θα σου τα φέρω όλα αυτά που γερεύεις.


3 ΜΠΙΖΑΝΟΜΑΧΟΙ


Αφηγητής

3 Μπιζανομάχοι αφηγούνται σαν να τα ζουν τώρα, με ημερομηνίες, ονόματα, κάθε λεπτομέρεια. Η μνήμη τους αναδύεται καταπληκτική μέσα από τη φωτιά των μαχών, παρά τα πάνδεινα που υπέστησαν.

Στη διάρκεια των πολύμηνων και αιματηρών αγώνων για την εκπόρθηση των Ιωαννίνων, πολλά έπαθαν τα χωριά. 48 χωριά. Καταστράφηκαν, πυρπολήθηκαν, οι κάτοικοι υπέφεραν πολύ και για να γλιτώσουν τη σφαγή βγήκαν μέσα στο βαρύτατο χειμώνα στα χιονοσκεπασμένα βουνά.

ΓΚΥ ΣΑΝΤΕΠΛΕΡ


Αυγή νέα.... Αυγή ιστορική! Η πόλις, η οποία από πέντε ήδη αιώνων διετέλει υπό την ξενικήν κατάθλιψιν, η πόλις που εκοιμήθη Τουρκικά και Οθωμανικά εξύπνησεν Ελληνική και Χριστιανική!

Από της πρωίας ο στρατηγός Σούτσος με πρωτοπορείαν του Ελληνικού στρατού, η οποία εστάθμευσε χθες το βράδυ εις τον Άγιον Ιωάννην, ήλθε δια να καταλάβη τα Ιωάννινα.... Ο Έλλην Διάδοχος παρήγγειλεν εις τον Εσσάτ Πασάν ότι η πόλις έπρεπε να παραδοθή άνευ όρων....

Όταν με καλημέρισεν η γηραιά υπηρέτριά μου Άννα μου απηύθυνεν ευλαβώς και σοβαρώς τας λέξεις τας οποίας λέγουν οι Ορθόδοξοι την ημέραν της αναστάσεως του Χριστού: “Χριστός Ανέστη! .... Χριστός Ανέστη!”.

Τότε ηκούσθη η απερίγραπτος φωνή της απελευθερώσεως, ο Ίλιγγος του ενθουσιασμού, μια χαρά αφελής, χαρά ολωσδιόλου νέα.... Στιγμή μοναδική.... Όλοι έκλαιαν, εγελούσαν, ενηγκαλίζοντο αλλήλους, οι νέοι και οι γέροι, πλούσιοι και φτωχοί.

ΓΙΑΝΝΙΩΤΕΣ ΠΑΛΙΟΙ


Αφηγητής

Παλαιοί Γιαννιώτες, ως παιδιά τότε, έζησαν την ημέρα της Απελευθέρωσης και τους έμεινε ως η ωραιότερη ανάμνηση της ζωής τους.

Κίτσα

Μπροστά  μου έχω πάντα τη σημαία που έφτιαξαν οι δικοί μου από μπλε μάλλινο και άσπρο σατέν. Όλες οι Γιαννιώτισσες έραβαν σημαίες, αλλά με το παραμικρό χτύπημα της πόρτας τις έκρυβαν από φόβο από τους Τούρκους. Για αυτό με την είσοδο του ελληνικού στρατού, η πόλη ήταν σημαιοστολισμένη και όλοι διηρωτώντο πού βρέθηκαν οι σημαίες!

Ιωάννης

Σαν μικρό παιδί που ήμουν, θυμάμαι τους Τούρκους στρατιώτες που περνούσαν, χτυπούσαν τις πόρτες και έλεγαν: “μποράζ εκμάς!” (=λίγο ψωμί). Για μένα θα μένει πάντοτε έντονη η εικόνα της μάνας μου, που, καθώς ακούγονταν τα όπλα το απόγευμα της παραμονής έξω στον κήπο, έκανε συνεχώς προσευχές και μετάνοιες μαζί με τον υπάλληλό μας, το Λάμπρο.

ΜΑΥΡΟΣ ΚΑΒΑΛΑΡΗΣ


Αφηγητής

 

 

 

 

 

 

 

 

Ο στρατηλάτης βασιλιάς, όταν ο Μαύρος Καβαλάρης πεθαίνει λίγους μήνες αργότερα σε μια άλλη μάχη, δε συλλυπείται την οικογένειά του, αλλά τη συγχαίρει. “Συγχαίρω τον Ήρωα των Ηρώων” είναι το τηλεγράφημα προς τη γυναίκα του για το θάνατό του.

Αλλά περισσότερο συγκινητική είναι η στιγμή κατά την οποία ο Βελισσαρίου πορεύεται προς το Εμίν Αγά Στρατηγείο συνοδεύοντας την τουρκική αντιπροσωπεία για την παράδοση των Ιωαννίνων. Ο στρατηλάτης, διάδοχος Κωνσταντίνος, αφού πρώτα τον ασπάσθηκε, του είπε: “Βελισσαρίου, είσαι άξιος ραπίσματος,αλλά και φιλήματος. Εγώ αρκούμαι εις το φίλημα”. Έκτοτε, ο Βελισσαρίου έγινε θρύλος.


Mobile Site